Letnie inspiracje 2019

Przedstawiamy zbiór inspiracji przygotowanych na sezon letni! Poznaj najświeższe trendy i hity, a wśród nich kawy mrożone i cold brew, śniadania i desery, iced tea, lemoniady, koktajle z bąbelkami oraz napoje blendowane. Czytaj dalej Letnie inspiracje 2019

Syrop MONIN Acerola i MONIN Pink Peppercorn

Rodzina syropów MONIN powiększyła się o dwa wyjątkowe smaki: Acerola oraz Różowy Pieprz. Przedstawiamy sprawdzone receptury i inspiracje, które w sam raz sprawdzą się w sezonie letnim! Czytaj dalej Syrop MONIN Acerola i MONIN Pink Peppercorn

Puree MONIN Gruszkowe

Williams Pear, czyli grusza 'Bonkreta Williamsa' jest obecnie najpopularniejszą odmianą gruszki na świecie. Charakteryzuje się soczystym i delikatnym miąższem. Puree MONIN Grukszkowe tworzone jest z starannie wyselekcjonowanych dojrzałych owoców, aby uchwycić to, co najcenniejsze w smaku i teksturze. Bogaty aromat słodkiej gruszki i jej lekko ziarnista konsystencja to idealne akcenty, które wzbogacą lemoniadę, frappe, orzeźwiające i blendowane koktajle jak smoothie lub różnego rodzaju desery.

Czytaj dalej Puree MONIN Gruszkowe

Kawa w kubku waflowym z czekoladą

 

Kawa w naczyniu w pełni ekologicznym, ponieważ… można je zjeść! Oto kawa w kubku waflowym z czekoladą, o których wszyscy mówią. Nie tylko ze względu na formę, która zyskuje na popularności w social media, ale także ze względu na trend "zero waste" polegający na redukcji odpadów, zwłaszcza w gastronomii. Prezentujemy uniwersalną recepturę na wyśmienitą kawę smakową w pysznym wafelku.

Czytaj dalej Kawa w kubku waflowym z czekoladą

Finał MONIN Cup Junior 2018

Zdobywczynią pierwszego miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018 została Klaudia Guzdek z numerem 28 otrzymując złoty puchar za  osiągnięcie wyniku 104 punktów na 135 możliwych. Nagrodą główną jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich MONIN w jednym z krajów Unii Europejskiej oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez włoską palarnię kawy Vergnano. Gala Finałowa odbyła się 6 grudnia 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej.

Czytaj dalej Finał MONIN Cup Junior 2018

Zimowe inspiracje

Sezon jesienno-zimowy to czas nie tylko korzennych smaków i klasycznych naparów. Prezentujemy zbiór inspiracji i receptur zimowych z MONIN, które pozwolą na nowo odkryć popularne kategorie napojów takie jak herbaty, kawy, czy gorące czekolady. Coraz większą popularnością cieszą się także lemoniady, które dzięki podgrzaniu w chłodniejsze dni stają się napojem całorocznym. Podobnie przedstawiamy wino oraz piwo w rozgrzewającej formie z zimową kompozycją smaków MONIN.

Czytaj dalej Zimowe inspiracje

Sos MONIN Prażone Jabłko

Receptura sosu Caramel Apple (Prażone Jabłko) inspirowana jest francuskim deserem „Tarta Tatin”. Kluczem do sukcesu w osiągnięciu właściwego smaku wypieku jest długi czas duszenia jabłek w prawdziwym domowym karmelu przygotowanym z cukru i masła. Właśnie tym ważnym aspektem MONIN kierował się podczas tworzenia receptury nowego sosu Prażone Jabłko. Co sprawia, że smak ten jest tak udany? Proste i smaczne składniki oraz dopracowana receptura zgodna z tradycją. Sos idealnie nadaje się jako polewa do lodów, na puddingi mleczne lub gofry. Łączy się równie dobrze z gorącymi, jak i zimnymi napojami.

Czytaj dalej Sos MONIN Prażone Jabłko

Syrop MONIN Nugat

Deser Nugat to kompozycja migdałów, orzechów laskowych, jajek oraz miodu. Ta słodycz przetrwała próbę czasu i pozostaje do dziś niepowtarzalną, podniebną ucztą. Syrop MONIN Nugat ma wyrazisty, intensywnie słodki zapach z wyczuwalnymi nutami orzechów, a jego smak to idealne połączenie składników tego popularnego deseru. Dzięki temu jest on idealny do zastosowań na ciepło i na zimno, w tym także w szejkach mlecznych lub w połączeniu z kawą. Do rodziny syropów inspirowanych deserami dołącza nowy smak!

Czytaj dalej Syrop MONIN Nugat

Finał MONIN Cup Poland 2018

Pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Poland 2018, który miał miejsce 8 października 2018 w Centrum Konferencyjnym Nimbus w Warszawie, zdobyła Noemi Jarocińska z numerem 7 zdobywając 108 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd jako reprezentant Polski na globalnym finale MONIN Cup w dniu 12 grudnia w Paryżu oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez Vergnano.

Czytaj dalej Finał MONIN Cup Poland 2018