Letnia kawa rozpieszczalna

Wraz z MK CAFÉ przygotowaliśmy przepisy na orzeźwiającą kawę rozpuszczalną z syropem. „Letnie kawy rozpieszczalne” to połączenie popularnych kawowych smaków syropów MONIN takie jak Francuska Wanilia, Kokos, czy Słony Karmel z wyrazistym doskonale zbalansowanym smakiem kawy MK Cafe Premium oraz delikatnym i subtelnym smakiem kawy MK Cafe Gold. Oto letnie drinki kawowe, którymi można się zachwycać także w domowym zaciszu podczas słonecznych dni za oknem!

Czytaj dalej Letnia kawa rozpieszczalna

Eliminacje MONIN Cup Poland 2018

Rozpoczynamy przyjmowanie zgłoszeń do Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup 2018! Gala Finałowa odbędzie się 8 października 2018 w Warszawie, podczas której 24 zakwalifikowanych barmanów będzie walczyć o główną nagrodę, którą jest wyjazd do Paryża na globalny finał MONIN Cup jako reprezentant Polski. Wyróżnione pierwsze miejsca zostaną także nagrodzone szkoleniami SPB i MSBiS oraz cennymi akcesoriami barmańskimi.

Czytaj dalej Eliminacje MONIN Cup Poland 2018

Uwodzicielskie Smoothies

Jedno z niewielu napoi, które od lat jest na topie wśród mających „to coś”: emanują witalnością, uwodzą wyglądem i występują we wszystkich kolorach tęczy. Te cudowne koktajle powstają w wyniku miksowania owoców i warzyw z mlekiem, jogurtem lub kruszonym lodem. Są pełne zalet! Tak jak pięknie wyglądają w wielokolorowych aranżacjach, tak też zachwycają smakiem i świeżością. W tym sezonie nie zastanawiaj się dwa razy: miksuj smoothie!

Czytaj dalej Uwodzicielskie Smoothies

Polska reprezentantka wyróżniona na węgierskim MONIN Cup

Aleksandra Binkowska jako polska reprezentantka wystartowała gościnnie w węgierskim finale MONIN Cup dostając się do szóstki ścisłych finalistów i zdobywając puchar za dekorację. Zawodniczka uczestniczyła w konkursie w ramach nagrody za zdobycie I. miejsca w Ogólnopolskim Konkursie MONIN Cup Junior 2017, podczas którego reprezentowała swoją szkołę – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.

Czytaj dalej Polska reprezentantka wyróżniona na węgierskim MONIN Cup

Frappe

Bardziej orzeźwiające niż oranżada, lżejsze niż smoothie i łagodniejsze niż lemoniada. Fappe będzie gwiazdą tego sezonu. Gdy słońce grzeje co mogłoby być lepsze od frappe by ugasić pragnienie? Historia tego koktajlu ma swoje początki w XX wiecznej Grecji, gdzie początkowo składał się on tylko z blendowanego mleka z lodem. Lodowa świeżość, która urozmaici dzień i przyniesie orzeźwienie dla podniebienia!

Czytaj dalej Frappe

Trendy i receptury lato 2018

W upalnym letnim słońcu nasze ciała pragną orzeźwienia i ożywiają się pod wpływem chłodzących napojów z lodem w rozmaitych kolorach i smakach. Oto trendy, receptury i inspiracje na lato 2018!

Czytaj dalej Trendy i receptury lato 2018

Świeże herbaty mrożone

W upalne dni nic tak nie orzeźwi jak mrożona herbata! Początek popularności herbaty w nieco chłodniejszej postaci datuję się na 1904 rok, gdzie została ona zaprezentowana podczas targów w St Louis (USA). Sukces był natychmiastowy i obecnie coraz częściej mrożone herbaty królują wśród polecanych napoi. Dlaczego? Ponieważ Ice Teas są lekkie, orzeźwiające i mogą być tworzone na przeróżne sposoby… daj się ponieść swojej kreatywności!

Czytaj dalej Świeże herbaty mrożone

Przepisy z Puree MONIN Burak i Marchew

Rodzina Puree MONIN poszerza się o smaki warzywne!  Oto Puree MONIN Burak oraz Puree MONIN Marchew– dwa nowe smaki, które idealnie wpisują się w trend wegański i zwiększają możliwości tworzenia koktajli o wyjątkowym smaku, zapachu oraz kolorze. Prezentujemy przepisy na koktajle alkoholowe oraz bezalkoholowe, które nie tylko zaskoczą, ale również zainspirują!

Czytaj dalej Przepisy z Puree MONIN Burak i Marchew

Puree Burak, Marchew, sos Wiśniowy i Płynna Baza Frappe Wanilia

Wraz z początkiem marca na polskim rynku zadebiutowały 4 nowe smaki MONIN. Rodzina puree powiększyła się o dwa warzywne smaki- Puree MONIN Burak i Puree MONIN Marchew. W kategorii sosów pojawił się smak wiśni – Puree MONIN Wiśnia, a kategoria baz koktajlowych powiększyła się o płynną innowację – Płynna Baza Frappe Wanilia. Nowe smaki to zupełnie nowe możliwości i receptury!

Czytaj dalej Puree Burak, Marchew, sos Wiśniowy i Płynna Baza Frappe Wanilia

Podsumowanie Nowości MONIN 2017

Rok 2017 to 12 nowych smaków MONIN, w tym: 4 syropy, 3 puree owocowe, 2 sosy, 1 koncentrat oraz zupełnie nowa kategoria– Pisaki Latte Art (o których pisaliśmy tutaj) w wersji kakao oraz karmel. Przedstawiamy kompletne kompendium wiedzy o nowościach 2017- oto zbiór receptur, pełne opisy i inspiracje z wykorzystaniem: syropów MONIN Popcorn, Donut, Orange Spritz i Winter Spice, puree MONIN Rabarbar, Ananas i Rokitnik, sosów MONIN Mleczna Czekolada i Słony Karmel, oraz koncentratu limonkowego MONIN Lime Rantcho.

Czytaj dalej Podsumowanie Nowości MONIN 2017