Polska reprezentantka wyróżniona na węgierskim MONIN Cup

Aleksandra Binkowska jako polska reprezentantka wystartowała gościnnie w węgierskim finale MONIN Cup dostając się do szóstki ścisłych finalistów i zdobywając puchar za dekorację. Zawodniczka uczestniczyła w konkursie w ramach nagrody za zdobycie I. miejsca w Ogólnopolskim Konkursie MONIN Cup Junior 2017, podczas którego reprezentowała swoją szkołę – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.

Finał MONIN Cup na Węgrzech odbył się 28 maja w Budapeszcie i brało w nim udział 30 zawodników. Konkurs składał się z 3 etapów. Pierwszy etap polegał na wykonaniu koktajlu zgodnie ze zgłoszoną recepturą, następnie w drugim etapie wybrana ścisła siódemka finalistów ponownie wykonywała swój koktajl na scenie i szczegółowo go prezentowała skupiając się na genezie receptury. Ostatni etap, potocznie określony jako "czarna skrzynka", to wyzwanie dla barmanów. Ścisła szóstka miała za zadanie z wylosowanych produktów skomponować nowy koktajl w określonym czasie.

MONIN Cup to organizowany co dwa lata międzynarodowy konkurs barmański, w którym reprezentanci różnych państw z całego świata zmierzą się w grudniu na globalnym finale w Paryżu. Reprezentanci typowani są w ramach regionalnych eliminacji. Polski finał MONIN Cup odbędzie się 8 października w Warszawie.

Drink autorstwa Aleksandry Binkowskiej

• 20 ml syropu MONIN Jaśmin
• 25 ml soku jabłkowego
• 10 ml świeżego soku z cytryny
• 30 ml ginu
• 2-3 gałązki rozmarynu

Metoda: ugniatanie muddlerem oraz wstrząśnięcie z lodem w shakerze

Jak sama autorka opisuje, kolorystyka dekoracji symbolizuje narodowe barwy zarówno węgierskie jak i polskie. Stanowi to podkreślenie polsko-węgierskiej przyjaźni.