MONINPOLSKA

Relacja z konkursu MONIN Cup Junior 2015

Relacja z konkursu MONIN Cup Junior 2015

Tegorocznym zwycięzcą Ogólnopolskiego Konkursu dla Młodych Barmanów MONIN Cup Junior 2015 został Maciej Dudek ze szkoły w Iwoniczu-Zdrój oczarowując sędziów swoim koktajlem ‘Magic Pear’ na bazie syropu MONIN Gruszka oraz MONIN Marzanka Wonna. Zwycięzca otrzymał główną nagrodę w postaci wyjazdu na międzynarodowe zawody barmańskie Szkół Średnich Gastronomicznych na terenie UE jako reprezentant Polski. Dodatkowo otzymał również cenny zestaw barmański, kurs barmański w MSBiS oraz dla swojej szkoły profesjonalny  blender marki Hamilton Beach.

Zobacz :

Drugie miejsce zdobyła uczestniczka ze szkoły w Bielsku-Białej z koktajlem ‘Slow Motion’ na bazie syropu MONIN Gin oraz Arbuz. Na trzecim miejscu uplasowała się uczennica z Krakowa, która zaprezentowała drink ‘Chilling Carrot’ z użyciem syropu MONIN Z Kwiatu z Czarnego Bzu oraz Rozmaryn. Pierwsze miejsca również zostały dodatkowo nagrodzone zestawami barmańskimi MONIN oraz szkoleniami SPB.

Wyjątkowo w tym roku, razem z  26 uczestnikami z Polski startował gość z Austrii – Agnes Zeizinger, uczennica i gość specjalny MONIN, która punktowo zajęła II miejsce. Stworzony koktajl był na bazie syropu MONIN Czekoladowo-Miętowego oraz puree MONIN Malinowego.

Przed ceremonią wręczenia nagród odbył się pokaz Beverage Innovation Director’a – Stephane Moesle z MONIN Francja, który zaprezentował i opowiedział o najnowszych trendach smakowych na świecie z wykorzystaniem najciekawszych technik oraz nowości MONIN.

I miejscDRINK nr 21e Maciej Dudek nr 21
Koktajl „Magic Pear” Metoda : shaker

  • 20 ml syropu MONIN Gruszka
  • 20 ml syropu MONIN Marzanka Wonna
  • 20 ml soku z limonki
  • 80 ml napoju z cząstkami aloesu

DRINK nr 9II miejsce Kamila Sikora nr 9
Koktajl „Slow Motion” Metoda : shaker

  • 10 ml syropu MONIN Gin
  • 20 ml syropu MONIN Arbuz
  • 20 ml mleka sojowego waniliowego
  • 130 ml soku grejpfrutowego

DRINK nr 16III miejsce Katarzyna Rajczak nr 16
Koktajl „Chilling Carrot” Metoda : shaker

  • 15 ml syropu MONIN Z Kwiatu Czarnego Bzu
  • 25 ml syropu MONIN Rozmaryn
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 37,5 ml soku marchwiowego
  • 5 ml soku z cytryny

Wydarzenie to ma na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych rozwiązań w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. W tym roku  Ambasada Francji objęła konkurs Honorowym Patronatem co podnosi rangę wydarzenia. Sponsorem tytularnym jest marka MONIN, która jest obecnie uznawana  za numer jeden na świecie na rynku syropów klasy Premium, sosów deserowych oraz puree owocowych. To zasługa ponad 100 letniego doświadczenia oraz bogatej oferty- ponad 150 smaków sprzedawanych w 150 krajach na świecie. Do produkcji wyrobów MONIN wybierane są wyłącznie wyselekcjonowane i najlepsze owoce, kwiaty, przyprawy oraz orzechy. To sprawia, że powstają zawsze wyjątkowej jakości produkty o niepowtarzalnym smaku, kolorze i zapachu.

Organizatorem konkursu jest wyłączny importer marki MONIN w Polsce- SCM Sp. z o.o.

Sponsorzy konkursu:

Organizator:                     SCM Sp. z o.o.

Patronat honorowy :       Ambasada Francji w Polsce

Sponsor tytularny:           MONIN

Partnerzy strategiczni:   Hamilton Beach

Partnerzy:                          Pepsi, Żywiec Zdrój, Evian, Badoit, HorecaLink.pl,

Patroni merytoryczni:    Stowarzyszenie Polskich Barmanów, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i  Sommelierów

Patroni medialni:             HORECANET.pl, Nowości Gastronomiczne, Alkoteka, BARMAGAZYN, NewsGastro.pl, Przegląd Gastronomiczny

Sędziowie  degustacyjni :

Reprezentanci Partnerów Handlowych SCM Sp. z o.o. i Sponsorów-

McCafe, Costa Coffee, AmRest, MSBiS, SPB, MONIN oraz Hamilton Beach.