Sos MONIN Prażone Jabłko

Receptura sosu Caramel Apple (Prażone Jabłko) inspirowana jest francuskim deserem „Tarta Tatin”. Kluczem do sukcesu w osiągnięciu właściwego smaku wypieku jest długi czas duszenia jabłek w prawdziwym domowym karmelu przygotowanym z cukru i masła. Właśnie tym ważnym aspektem MONIN kierował się podczas tworzenia receptury nowego sosu Prażone Jabłko. Co sprawia, że smak ten jest tak udany? Proste i smaczne składniki oraz dopracowana receptura zgodna z tradycją. Sos idealnie nadaje się jako polewa do lodów, na puddingi mleczne lub gofry. Łączy się równie dobrze z gorącymi, jak i zimnych napojami.

Sos MONIN Prażone Jabłko daje niepowtarzalny smak tego znanego francuskiego deseru stworzonego przez siostry Tatin. Smaki pieczonych jabłek i karmelu będą świetnie się odnajdywać w zastosowaniach na ciepło i na zimno. Sezon jesienno-zimowy jest idealnym momentem do przetestowania sosu w gorącej czekoladzie jak i innych aplikacjach na ciepło, także lemoniadach. Nadaj aromat bitej śmietanie używając sosu do jej aromatyzowania lub jako topping. Wiosną i latem będziesz wspominać z utęsknieniem ten sos, ale pamiętaj że zawsze możesz go wykorzystać w kompozycjach na zimno.

Receptury z Sosem MONIN Caramel Apple

Frappe Prażone Jabłko
• 30 ml sosu MONIN Caramel Apple
• 15 ml bazy płynnej MONIN Wanilia
• 120 ml mleka
Wlej wszystkie składniki wraz kostkami lodu do pojemnika blendera Vitamix. Blenduj przez ok 35 sek. Przelej do ulubionej wysokiej szklanki. Możesz udekorować bitą śmietaną i sosem MONIN Prażone Jabłko.

 

Czekolada Prażone Jabłko
• 30 ml sosu MONIN Caramel Apple
• 1 miarka bazy MONIN Czekoladowej
• 180 ml mleka
Do ulubionego kubka wlej sos MONIN Prażone Jabłko. Podgrzej lub spień mleko wraz 1 miarką bazy czekoladowej. Wlej gorącą czekoladę do ulubionego kubka z porcją sosu MONIN Prażone Jabłko i dobrze wymieszaj. Udekoruj bitą śmietaną, sosem MONIN oraz kawałkami jabłka.

 

Zimowy Glogg Prażone Jabłko
• 15 ml sosu MONIN Caramel Apple
• 10 ml syropu MONIN Winter Spice
• 200 ml soku z żurawiny
Do szklanki latte wlej składniki i podgrzej lub spień. Dobrze wymieszaj i udekoruj czerwonymi jagodami, cynamonem i suszonymi jabłkami.

 

Lemoniada Prażone Jabłko
• 20 ml syropu MONIN Baza Lemoniady Cloudy Lemonade
• 15 ml sosu MONIN Caramel Apple
• 200 ml wody niegazowanej
Wypełnij szkło lodem, wlej wszystkie składniki i dobrze zamieszaj. Udekoruj kawałkami jabłka oraz cytryny.

 

Prażone Jabłko z lodami
• 30 ml sosu MONIN Caramel Apple
• 2 gałki lodów waniliowych
• 1 miarka sorbetu jabłkowego
• bita śmietana
Pucharek z lodami udekoruj bitą śmietaną. Na wierzchu polej sosem MONIN Prażone jabłko. Posyp cynamonem

 

Naleśniki z Prażonym Jabłkiem
Sos MONIN Caramel Apple
• 2 naleśniki
Ułóż naleśniki na talerzu w trójkąt lub inną formę. Posyp cukrem pudrem i polej sosem MONIN Prażone jabłko.

 

Słoik serowy Prażone Jabłko
• 30 ml sosu MONIN Caramel Apple
• 150g sera białego
• 50g musli granola
Do małego słoika wlej sos MONIN. Wypełnij serem i dodaj płatki granola na wierzch.

 

POBIERZ PDF z recepturami Sos MONIN Prażone Jabłko