Syrop MONIN Nugat

Deser Nugat to kompozycja migdałów, orzechów laskowych, jajek oraz miodu. Ta słodycz przetrwała próbę czasu i pozostaje do dziś niepowtarzalną, podniebną ucztą. Syrop MONIN Nugat ma wyrazisty, intensywnie słodki zapach z wyczuwalnymi nutami orzechów, a jego smak to idealne połączenie składników tego popularnego deseru. Dzięki temu jest on idealny do zastosowań na ciepło i na zimno, w tym także w szejkach mlecznych lub w połączeniu z kawą. Do rodziny syropów inspirowanych deserami dołącza nowy smak!

Nugat wywodzi się z krajów arabskich. W Hiszpanii uznawany jest za przysmak Bożonarodzeniowy natomiast na południu Francji uwielbiany jest za zawartość cukru lawendowego. Nugat to cudowna uczta łącząca smaki miodu, orzechów laskowych, migdałów i pistacji. Syrop ten jest idealnym uzupełnieniem dla wielu gorących lub zimnych napojów. Wypróbuj go w gorącej czekoladzie lub w zimnych mlecznych aplikacjach
Syrop ten wzbogaci także Twoje Maï Taï o oryginalny orzechowy i miodowy akcent.

Receptury z syropem MONIN Nugat

NUGAT HOT CHOCOLATE
• 20 ml syropu MONIN Nugat
• 30 ml sosu MONIN Dark Chocolate
• 180 ml mleka
Do ulubionego kubka wlej mleko oraz składniki MONIN i podgrzej lub spień na ciepło.Przelej do szklanki typu latte i dobrze wymieszaj.Udekoruj bitą śmietaną, sosem MONIN Caramel i kawałkami nugatu.

 

Nugat Latte
• 20 ml syropu MONIN Nugat
• 150 ml mleka
• 1 porcja espresso
Do szklanki wlej syrop MONIN Nugat, wlej spienione mleko i na koniec 1 porcję espresso. Udekoruj pisakami MONIN Latte Art.

 

Nugat Iced Latte
• 20 ml syropu MONIN Nugat
• 30 ml płynnej bazy MONIN Wanilia
• 120 ml mleka
Do pojemnika blendera Vitamix wsyp kostki lodu (zawartość szklanki). Następnie porcję bazy, syropu oraz 120 ml mleka. Blenduj na wysokich obrotach przez ok. 35 sek. Podaj w wysokiej szklance.
Udekoruj bitą śmietaną oraz kawałkami nugata.

 

Nugat Whiskey Sour
• 1 5 ml syropu MONIN Nugat
• 15 ml koncentratu MONIN Rantcho Lemon
• 45 ml bourbonu
• 30 ml białka z jajka
Wszystkie składniki wraz z lodem wstrząśnij w shakerze. Następnie przelej zawartość przez sitko do drugiego shakera bez lodu. Mocno wymieszaj tak, aby powstała piana. Podaj w kieliszku koktajlowym.

 

Nugat Frappe
• 20 ml syropu MONIN Nugat
• 30 ml płynnej bazy MONIN Wanilia
• 120 ml mleka
Do pojemnika blendera Vitamix wsyp kostki lodu (zawartość szklanki). Następnie porcję bazy, syropu oraz 120 ml mleka. Blenduj na wysokich obrotach przez ok. 35 sek. Podaj w ulubionej wysokiej szklance udekorowaną bitą śmietaną oraz kawałkami nugata.

 

Nugat Tea
• 20 ml syropu MONIN Nugat
• 200 ml herbaty Earl Grey
Zaparz herbatę i wlej porcję syropu. Podaj w ulubionej szklance lub kubku i z małym ciastkiem.

 

Nugat Old Fashioned
• 10 ml syropu MONIN Nugat
• 50 ml V.S.O.P. Cognac
• 2 krople Bittera pomarańczowego
Składniki wlej do szklanicy barmańskiej wraz z 6 kostkami lodu i dokładnie wymieszaj. Udekoruj skórką z pomarańczy i podaj.

 

POBIERZ PDF z recepturami Syrop MONIN Nugat