Syrop MONIN Acerola i MONIN Pink Peppercorn

Rodzina syropów MONIN powiększyła się o dwa wyjątkowe smaki: Acerola oraz Różowy Pieprz. Przedstawiamy sprawdzone receptury i inspiracje, które w sam raz sprawdzą się w sezonie letnim! Czytaj dalej Syrop MONIN Acerola i MONIN Pink Peppercorn

Puree MONIN Gruszkowe

Williams Pear, czyli grusza 'Bonkreta Williamsa' jest obecnie najpopularniejszą odmianą gruszki na świecie. Charakteryzuje się soczystym i delikatnym miąższem. Puree MONIN Grukszkowe tworzone jest z starannie wyselekcjonowanych dojrzałych owoców, aby uchwycić to, co najcenniejsze w smaku i teksturze. Bogaty aromat słodkiej gruszki i jej lekko ziarnista konsystencja to idealne akcenty, które wzbogacą lemoniadę, frappe, orzeźwiające i blendowane koktajle jak smoothie lub różnego rodzaju desery.

Czytaj dalej Puree MONIN Gruszkowe

Kawa w kubku waflowym z czekoladą

 

Kawa w naczyniu w pełni ekologicznym, ponieważ… można je zjeść! Oto kawa w kubku waflowym z czekoladą, o których wszyscy mówią. Nie tylko ze względu na formę, która zyskuje na popularności w social media, ale także ze względu na trend "zero waste" polegający na redukcji odpadów, zwłaszcza w gastronomii. Prezentujemy uniwersalną recepturę na wyśmienitą kawę smakową w pysznym wafelku.

Czytaj dalej Kawa w kubku waflowym z czekoladą

Finał MONIN Cup Junior 2018

Zdobywczynią pierwszego miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018 została Klaudia Guzdek z numerem 28 otrzymując złoty puchar za  osiągnięcie wyniku 104 punktów na 135 możliwych. Nagrodą główną jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich MONIN w jednym z krajów Unii Europejskiej oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez włoską palarnię kawy Vergnano. Gala Finałowa odbyła się 6 grudnia 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej.

Czytaj dalej Finał MONIN Cup Junior 2018

Zimowe inspiracje

Sezon jesienno-zimowy to czas nie tylko korzennych smaków i klasycznych naparów. Prezentujemy zbiór inspiracji i receptur zimowych z MONIN, które pozwolą na nowo odkryć popularne kategorie napojów takie jak herbaty, kawy, czy gorące czekolady. Coraz większą popularnością cieszą się także lemoniady, które dzięki podgrzaniu w chłodniejsze dni stają się napojem całorocznym. Podobnie przedstawiamy wino oraz piwo w rozgrzewającej formie z zimową kompozycją smaków MONIN.

Czytaj dalej Zimowe inspiracje

Sos MONIN Prażone Jabłko

Receptura sosu Caramel Apple (Prażone Jabłko) inspirowana jest francuskim deserem „Tarta Tatin”. Kluczem do sukcesu w osiągnięciu właściwego smaku wypieku jest długi czas duszenia jabłek w prawdziwym domowym karmelu przygotowanym z cukru i masła. Właśnie tym ważnym aspektem MONIN kierował się podczas tworzenia receptury nowego sosu Prażone Jabłko. Co sprawia, że smak ten jest tak udany? Proste i smaczne składniki oraz dopracowana receptura zgodna z tradycją. Sos idealnie nadaje się jako polewa do lodów, na puddingi mleczne lub gofry. Łączy się równie dobrze z gorącymi, jak i zimnymi napojami.

Czytaj dalej Sos MONIN Prażone Jabłko

Syrop MONIN Nugat

Deser Nugat to kompozycja migdałów, orzechów laskowych, jajek oraz miodu. Ta słodycz przetrwała próbę czasu i pozostaje do dziś niepowtarzalną, podniebną ucztą. Syrop MONIN Nugat ma wyrazisty, intensywnie słodki zapach z wyczuwalnymi nutami orzechów, a jego smak to idealne połączenie składników tego popularnego deseru. Dzięki temu jest on idealny do zastosowań na ciepło i na zimno, w tym także w szejkach mlecznych lub w połączeniu z kawą. Do rodziny syropów inspirowanych deserami dołącza nowy smak!

Czytaj dalej Syrop MONIN Nugat

Finał MONIN Cup Poland 2018

Pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN Cup Poland 2018, który miał miejsce 8 października 2018 w Centrum Konferencyjnym Nimbus w Warszawie, zdobyła Noemi Jarocińska z numerem 7 zdobywając 108 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd jako reprezentant Polski na globalnym finale MONIN Cup w dniu 12 grudnia w Paryżu oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez Vergnano.

Czytaj dalej Finał MONIN Cup Poland 2018

Eliminacje MONIN Cup Junior 2018

Rozpoczyna się przyjmowanie zgłoszeń do Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018! Gala Finałowa odbędzie się 6 grudnia 2018 w Warszawie, podczas której 28 reprezentantów z 28 zakwalifikowanych szkół będzie walczyć o główną nagrodę, którą jest reprezentacja Polski w lokalnych zawodach barmańskich MONIN w jednym z krajów Unii Europejskiej oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez włoską palarnię kawy Vergnano. Wyróżnione pierwsze 5 miejsc zostanie także nagrodzone szkoleniami SPB i MSBiS, oraz cennymi akcesoriami barmańskimi i kawą Vergnano.

Czytaj dalej Eliminacje MONIN Cup Junior 2018