MONINPOLSKA

Lemoniada na gorąco

Lemoniada na gorąco

Lemoniada zyskuje na popularności także w sezonie jesienno-zimowym. Jej podanie na gorąco pozwala na uchwycenie nowego smaku i nowej formy konsumpcji.  Jest to czas na  wzbogacania receptur o aromaty przypraw i rozgrzewające korzenne smaki, a napój wystarczy podgrzać używając steamera w ekspresie.

Popularne szklane słoje można zastąpić warnikami, które ułatwiają nalewanie i pozwalają utrzymać zapas gotowej lemoniady w odpowiedniej wysokiej temperaturze. Jest to idealne rozwiązanie dla poszukiwaczy cieplejszej i ciekawszej w smaku alternatywy dla popularnych herbat czy grzańców. Jest to nowa forma rozgrzewających bezalkoholowych grog-ów czy ponczu.

Winter Spice Lemonade

• 15 ml syropu MONIN Winter Spice
• 15ml syropu MONIN Cloudy Lemonade Base
• 30 ml soku porzeczkowego
• 200 ml gorącej wody
• 1/5 części jabłka (pokrojona w kostkę)
• Gałązka rozmarynu
• Suszone owoce np. żurawina, morela, śliwka

Do szklanki z uchem wlej wszystkie płynne produkty. Następnie wsyp resztę składników, zamieszaj i podaj.

SUGESTIA: uzyskaj lemoniadę alkoholową stawiając do wyboru kieliszek wybranego likieru, np. wiśniówki.

Spiced Pear Lemonade

• 15 ml syropu MONIN Winter Spice
• 15 ml puree MONIN Williams Pear
• 10 ml koncentratu MONIN Rantcho Lemon
• 200 ml gorącej wody
• 1/5 gruszki (pokrojona w kostkę)
• Laska cynamonu
• Gałązka rozmarynu

Do szklanki z uchem wlej wszystkie płynne produkty. Następnie dodaj resztę składników. Do dekoracji użyj pokrojonej w kostkę gruszki, wrzuć do środka laskę cynamonu, oraz gałązkę rozmarynu.

SUGESTIA: uzyskaj lemoniadę alkoholową stawiając do wyboru kieliszek wybranej wódki, np. żubrówki.

Winter Hawaii Lemonade

• 15 ml syropu MONIN Pink Peppercorn
• 15 ml syropu MONIN Falernum
• 100 ml soku ananasowego
• 100 ml soku jabłkowego
• Gałka muszkatołowa
• Tymianek

Do szklanki z uchem wlej wszystkie płynne produkty. Pogrzej wszystko steamerem w ekspresie lub podgrzej w odpowiednim naczyniu. Następnie dodaj resztę składników formie dekoracji. Gałkę muszkatołową rozetrzyj tarką nad napojem, a na powierzchnię połóż gałązkę tymianku.

SUGESTIA: uzyskaj lemoniadę alkoholową dodając kieliszek rumu typu spiced.

Gorąca lemoniada w warniku

Lemoniada na gorąco w warniku 7l

• 400 ml syropu MONIN Cloudy Lemonade Base
• 150 ml syropu MONIN Elder Flower
• 150 ml puree MONIN Lychee
• 6 l gorącej wody

Do warnika wlej wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ustaw temperaturę na 50-80 °C
Podaj porcję z plastrami cytrusów i suszoną morelą.