Zimowe inspiracje 2020

Wraz z przychodzącym zimniejszym sezonem zmieniają nam się preferencje co do smaków. Jesień i zima to niezmiennie czas na aromaty korzenne, zioła i przyprawy – na rozgrzanie! Program Zimowe Inspiracje to zbiór najciekawszych rozwiązań, trendów oraz gotowych receptur na gorące lemoniady, zimowe kawy, rozgrzewające herbaty, koktajle niskoalkoholowe i bezalkoholowe.

GORĄCE LEMONIADY

Lemoniada zyskuje na popularności także w sezonie jesienno-zimowym. Jej podanie na gorąco pozwala na uchwycenie nowego smaku i nowej formy konsumpcji.  Jest to czas na  wzbogacania receptur o aromaty przypraw i rozgrzewające korzenne smaki, a napój wystarczy podgrzać używając steamera w ekspresie. Popularne szklane słoje można zastąpić warnikami, które ułatwiają nalewanie i pozwalają utrzymać zapas gotowej lemoniady w odpowiedniej wysokiej temperaturze. Jest to idealne rozwiązanie dla poszukiwaczy cieplejszej i ciekawszej w smaku alternatywy dla popularnych herbat czy grzańców. Jest to nowa forma rozgrzewających bezalkoholowych grog-ów czy ponczu.

Winter Spice Lemonade

• 15 ml syropu MONIN Winter Spice
• 15ml syropu MONIN Cloudy Lemonade Base
• 30 ml soku porzeczkowego
• 200 ml gorącej wody
• 1/5 części jabłka (pokrojona w kostkę)
• Gałązka rozmarynu
• Suszone owoce np. żurawina, morela, śliwka

Do szklanki z uchem wlej wszystkie płynne produkty. Następnie wsyp resztę składników, zamieszaj i podaj.

SUGESTIA: uzyskaj lemoniadę alkoholową stawiając do wyboru kieliszek wybranego likieru, np. wiśniówki.

Spiced Pear Lemonade

• 15 ml syropu MONIN Winter Spice
• 15 ml puree MONIN Williams Pear
• 10 ml koncentratu MONIN Rantcho Lemon
• 200 ml gorącej wody
• 1/5 gruszki (pokrojona w kostkę)
• Laska cynamonu
• Gałązka rozmarynu

Do szklanki z uchem wlej wszystkie płynne produkty. Następnie dodaj resztę składników. Do dekoracji użyj pokrojonej w kostkę gruszki, wrzuć do środka laskę cynamonu, oraz gałązkę rozmarynu.

SUGESTIA: uzyskaj lemoniadę alkoholową stawiając do wyboru kieliszek wybranej wódki, np. żubrówki.

Winter Hawaii Lemonade

• 15 ml syropu MONIN Pink Peppercorn
• 15 ml syropu MONIN Falernum
• 100 ml soku ananasowego
• 100 ml soku jabłkowego
• Gałka muszkatołowa
• Tymianek

Do szklanki z uchem wlej wszystkie płynne produkty. Pogrzej wszystko steamerem w ekspresie lub podgrzej w odpowiednim naczyniu. Następnie dodaj resztę składników formie dekoracji. Gałkę muszkatołową rozetrzyj tarką nad napojem, a na powierzchnię połóż gałązkę tymianku.

SUGESTIA: uzyskaj lemoniadę alkoholową dodając kieliszek rumu typu spiced.

ZIMOWE KAWY

Choć wśród aktualnych trendów w sposobach konsumpcji kawy można zaobserwować wzrost popularności mleka pochodzenia roślinnego oraz stosowanie alternatywnych sposobów parzenia kawy (typu cold brew), to mimo wszystko nadal królują klasyczne kawy mleczne – cappuccino, latte, czy flat white. Stanową one idealną bazę do tworzenia wyjątkowych zimowych kaw wzbogacając ich smak syropami MONIN o smaku popularnych ciast i ciasteczek, takich jak np. Peanut Cookie, Chocolate Cookie, czy Nougat i łączenia ich w zestawy z deserem. Dobrym pomysłem jest także poszukiwanie korzennych akcentów i starannie wyselekcjonowanych przypraw, które tworzą charakterystyczny smak syropu MONIN Winter Spice, aby nadać kawie odrobinę przyjemnej pikantności.

Winter Pear Latte

• 20 ml puree MONIN Williams Pear
• 15 ml syropu MONIN Winter Spice
• Espresso
• 150 ml mleka

Do wysokiej szklanki wlej puree oraz syrop i następnie uzupełnij spienionym mlekiem. Na koniec wlej espresso. Udekoruj cynamonem i podaj.

Acerola Chocolate Cookie Americano

• 10 ml syropu MONIN Chocolate Cookie
• 10 ml syropu MONIN Acerola
• Espresso

Do filiżanki wlej syropy, espresso i uzupełnij gorącą wodą.

Pink Peppercorn Chocolate Latte

• 15 ml sosu MONIN Dark Chocolate
• 15 ml syropu MONIN Pink Peppercorn
• Espresso
• 150 ml mleka

Do wysokiej szklanki wlej puree oraz syrop i uzupełnij spienionym mlekiem. Na koniec wlej espresso. Udekoruj ziarenkami pieprzu.

ROZGRZEWAJĄCE HERBATY

Także w świecie herbat w sezonie jesienno-zimowym dominują smaki korzenne i połączenia z owocami leśnymi lub cytrusami. Coraz więcej gości jest zorientowanych na walory zdrowotne naparów, jednocześnie nie tracąc na smaku samej herbaty. Warto tradycyjną czarną herbatę zastąpić innymi jej odmianami, a nawet ziołami np. rumiankiem. Rosnąca popularność ziół, herbaty zielonej, czy białej oraz ich szeroki wybór otwierają nowe możliwości kreowania ciepłych napojów wzbogaconych naturalnymi aromatami MONIN i mających prozdrowotne właściwości.

Bergamot Camomile

• 20 ml syropu MONIN Bergamot
• Herbata rumiankowa

Zaparz herbatę rumiankową w kubku lub szklance, wlej syrop i dokładnie wymieszaj. Wsyp suszoną morelę lub żurawinę dla dekoracji.

Winter Spice Peach Tea

• 20 ml syropu MONIN Winter Spice
• 10 ml koncentratu MONIN Rantcho Lemon
• 10 ml puree MONIN Peach
• Czarna herbata

Do szklanki z zaparzoną herbatą wlej produkty MONIN. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Udekoruj laską cynamonu, plastrem pomarańczy i gwiazdką anyżu.

Apple Pie Tea

• 20 ml syropu MONIN Lemon Tea
• 10 ml syropu MONIN Apple Pie
• 80 ml soku jabłkowego
• 100 ml gorącej wody

Wlej syropy oraz sok do szkła lub kubka. Uzupełnij gorącą wodą i dokładnie wymieszaj. Udekoruj listkami mięty i plastrami jabłka.

KOKTAJLE NISKOALKOHOLOWE I BEZALKOHOLOWE

W ostatnim czasie można zaobserwować  trend częstszego sięgania po trunki z obniżoną zawartością alkoholu lub wręcz jego brakiem. Na rynku pojawia się coraz więcej „alkoholi bezalkoholowych”, wiele gatunków piw jak i win bez procentów lub z ich małą zawartością. Dotychczasowe alkoholowe receptury stosujemy alternatywnie jako moktajle w nowej odsłonie wzbogacając smak korzennymi lub ziołowymi syropami MONIN.

Pink Grog

• 15 ml puree MONIN Yuzu
• 10 ml syropu MONIN Pink Peppercorn
• 20 ml świeżego soku z pomarańczy
• 10 ml soku z cytryny
• 60 ml wody

Wlej wszystkie składniki do naczynia i podgrzej np. używając steamera w ekspresie. Przelej do kubka lub słoika. Możesz udekorować suszonymi cytrusami, korą cynamonu, rozmarynem i różowym pieprzem.

Winter Sour

• 20 ml syropu MONIN Acerola
• 10 ml syropu MONIN Winter Spice
• 40 ml świeżego soku z pomarańczy
• 10 ml soku z limonki
• Białko jajka

Soki oraz syrop MONIN Acerola wlej do shakera z lodem i wstrząśnij. Następnie przelej odcedzając do niskiej szklanki z lodem. Syrop MONIN Winter Spice oraz białko ubij na gęstą pianę w pojemniku Vitamix Aerating Container®. Gotową pianką udekoruj koktajl i następnie posyp świeżo startą gałką muszkatołową.

Hot White Punch

• 20 ml syropu MONIN Apricot
• 20 ml syropu MONIN Pear
• 150 ml białego wytrawnego wina
• ¼ limonki
• Plaster pomarańczy
• Suszona morela

Rozgnieć w kubku limonkę, pomarańczę i morelę. Pozostałe składniki wymieszaj i podgrzej w odpowiednim naczyniu używając np. steamera w ekspresie. Wszystko przelej do kubka. Możesz udekorować plasterkiem gruszki i posypać kardamonem.

Spicy Pear Beer

• 20 ml puree MONIN Williams Pear
• 20 ml syropu MONIN Winter Spice
• 15 ml soku z cytryny
• Jasne piwo

Wlej wszystkie składniki do szkła i dokładnie wymieszaj. Możesz udekorować goździkami, cynamonem lub plastrem pomarańczy lub gruszki.

POBIERZ PROGRAM W PDF: